Vi følger åpningskampen (oppdatert)

VM åpner klokka 05 natt til søndag.

Her er livelenkene hvor du kan følge resultatene til de norske lagene:

Åpen klasse
Dameklassen
Veteranklassen

I første runde kan Norges lag i åpen klasse følges direkte på BBO. Vi stiller med Terje Aa - Allan Livgård øst-vest i åpent rom og Nils Kvangraven - Ulf Tundal nord-syd i lukket rom.

Allerede i første spill ble det utgangssving inn for Norge:

2 kløver fra Nils var presisjon, opp til 15 honnørpoeng og minst 5-korts kløver. Guadeloupe havnet etter hvert i 4 hjerter. Det var ingen optimal kontrakt. Sjansene var langt bedre i sparkontrakt. Heldigvis meldte Allan og Terje seg fram til 4 spar. Hvordan det skjedde er imidlertid uvisst da det ikke er loggført på BBO. Om motparten starter med to kløverstikk, må trumfen løses uten taper og ruteren med én taper. Slik det sitter er det rimelig å fikse dette.

To beit i 4 hjerter og hjemgang i 4 spar ga 11 IMP inn, og dermed ble det en flying start for vårt lag i åpen klasse!

Det var lite omsetning i løpet av de neste fem spillene, men i spill 7 skulle det bli ny utgangssving inn for Norge:

Det var ingen opplagt melding i øst over opplysende dobling fra makker. Allan valgte å innlede med å overmelde 2 spar og kom igjen med 3 hjerter over 2 grand. Terje løftet så til utgang.

Syd valgte å spille ut spar ess. Allan trumfet på hånda. Deretter fulgte hjerter ess og ny hjerter til kongen. Bordets siste spartaper ble stjålet med håndas siste trumf. Kløver til bordet fulgte. Da dama kom på var det ikke noe problem å løse den farga uten taper. Bordets rutertaper forsvant på den femte kløveren, og dermed var det ikke mer enn ett trumfstikk å hente for forsvaret.

Ved det andre bordet kom ikke øst-vest med i meldingsforløpet:

Ulf måtte gå ei beit i 3 spar, men det ble likevel et stort vinstspill for Norge, nærmere bestemt 11 IMP.

Allerede i neste spill ble det nok en gang 11 IMP til Norge:

Allan og Terje meldte seg opp i 5 kløver etter sperremelding i ruter fra motparten. Når man ser øst og vests kort mot hverandre kan lilleslem være spennende, men det er ikke en kontrakt man absolutt bør melde. Særlig etter sperremelding kan det sitte surt imot, og slik meldingene aktuelt gikk er det i praksis svært vanskelig å komme høyere.

Allan tapte ett stikk i hver av minorfargene, og vant dermed utgangen akkurat.

Ved det andre bordet fikk Guadeloupe melde i fred, og da endte de i 3 grand. Etter at Nils fikk satt opp ruteren i utspillet, var vest tvunget til å løse kløveren uten taper. Eller rettere sagt var han nødt til å få satt opp kløveren uten å slippe nord inn. I og med at det ikke er meldt noe imot, er det ikke urimelig å toppslå kløveren. Det var ikke rett medisin denne gang, og dermed ble det to beit i kontrakten.

Om nord hadde avgitt ei sperremelding i ruter ville saken imidlertid stilt seg annerledes. I og med at spillefører disponerer begge majoressene er det ufarlig å slippe inn syd på kløver dame gitt at nord har 6-korts ruter. Dermed bør man rett og slett ta finessen for å unngå at nord kommer inn!

Samtidig kan vi konstatere at damelaget vårt er i tet idet vi går inn i avslutninga av første kamp:

Etter å ha havnet under 0-6 etter fire spill mot Hong Kong, har de nå gått opp i ledelsen med IMP-sifrene 40-7 idet det gjenstår tre spill. Måtte dette fortsette!

Tilbake til BBO-kampen i åpen klasse. Nils og Ulf profitterte på sitt relésystem i spill 13:

Ulf fikk etter hvert gode kort da makker viste fram ei maxhånd med ei viss kløvertilpasning. 3 ruter fra Nils viste nemlig minst dobbelton kløver og enten singleton eller renons i ruter. 4 hjerter viste kontroll og fortalte samtidig om minst fem kontroller. Esset teller som to, mens konger og trumfdama teller som én. Med den informasjonen Ulf hadde til rådighet måtte det være godt spill for lilleslem.

Hele spillet så slik ut:

Etter trumfutspill var det nokså enkelt å vinne 6 kløver. Med seks trumfstikk, to toppstikk i både spar og ruter, samt hjerteress, var det altså elleve sikre stikk da trumfen var jevnt fordelt. Det tolvte stikket kan enkelt settes opp i spar med inntaket i behold i hjerter.

Tilsynelatende kunne det se ut til at hjerterutspill gjorde det hakket verre i og med at inntaket til sparen da blir dratt ut. Men i praksis virker det som beste plan er å stikke utspillet med esset for så å stjele de to rutertaperne med tieren og esset. Dette går fint så lenge ikke en av motstanderne har D8xx i trumf og motparten ikke kan få tak i ei stjeling i tillegg til originalstikket i trumf.

Ved det andre bordet luktet Guadeloupe litt på slem, men endte opp med å stoppe i 5 kløver. Dermed 13 IMP til Norge.

Til slutt endte det med IMP-sifrene 78-7 til Norge. Det er mer enn nok til å få med seg full pott når vi regner om til vinnerpoeng. Dermed har Norge fått en like god start som i EM i fjor, og er eneste lag med full pott etter første runde. Alltid kjekt å få en god start!

Også i dameklassen leder Norge åpningskampen takket være storseier mot Hong Kong. IMP-sifrene 48-6 var nok til at de norske damene fikk med seg drøyt 18 vinnerpoeng. Veteranene fikk dessverre ingen god start. Det ble et relativt klart tap mot Taiwan (12-38 i IMP/3,91-16,07 i VP). Heldigvis er det mange kamper igjen.

Etter en lunsjpause tar lagene fatt på runde to klokka 08:30 norsk tid. Dessverre får vi ikke sjansen til å følge noen av de norske lagene på BBO da, men vi kan se fram til å se de norske damene mot Sverige på BBO i dagens siste runde. Den kampen starter 11:30 norsk tid.

Forhåndstips

Som tidligere lovet skal jeg prøve meg på å komme med forhåndstips til årets VM for nasjonslag. Jeg tillater meg å være optimist på Norges vegne etter de gode resultatene som ble oppnådd under fjorårets EM i Ostende. Kanskje noen vil beskylde meg for å tippe litt med hjertet, men jeg tenker det må være lov for en Norgespatriot som meg. Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner veldig godt til alle våre motstandere, men har likevel forsøkt å sette opp noen tips basert på tidligere resultater og det inntrykket jeg har.

Det deltar 24 lag i hver klasse, og jeg har valgt å dele lagene inn i følgende tre kategorier:

1. Bra sjanse til å gå videre (forventet plassering 1-8)
2. Outsidere til å gå videre (forventet plassering 9-16)
3. Små sjanser til å gå videre (forventet plassering 17-24)

Jeg har også prøvd å rangere lagene innenfor de tre kategoriene, det vil si at lagene som står øverst innenfor hver kategori regnes for å ha større sjanse til avansement enn de som står nederst.

Åpen klasse:

Her forventer jeg at følgende åtte lag avanserer til kvartfinalene:

USA 1
Italia
Kina
Sverige
Norge
Israel
Nederland
Russland

Disse åtte lagene regner jeg som outsidere:

England
USA 2
Polen
New Zealand
Australia
Indonesia
India
Canada

Her er de åtte lagene jeg forventer nederst på tabellen i åpen klasse:

Argentina
Singapore
Hong Kong
Egypt
Guadeloupe
Marokko
Chile
Bangladesh


Vil laget vårt i åpen klasse leve opp til forhåndstipset og gjenta fjorårets suksess i EM?

Dameklassen:

Blant damene holder jeg følgende lag som favoritter til å gå videre til sluttspillet:

Kina
Sverige
Polen
Frankrike
USA 1
England
Norge
Nederland

Disse ser jeg på som outsidere:

Danmark
Skottland
Russland
USA 2
Australia
Japan
Brasil
Canada

Disse åtte lagene tror jeg har liten sjanse til å kjempe i toppen:

Taiwan
New Zealand
Sør-Afrika
Hong Kong
Pakistan
India
Tunisia
Trinidad og Tobago


Blir det mer jubel for damelaget vårt, som her er flankert av et par av de danske spillerne mens fjorårets EM-bronse feires?

Veteranklassen:

I den eldste klassen er følgende lag mine favoritter til å avansere:

USA 1
Australia
Frankrike
USA 2
Sverige
Norge
Irland
Polen

Disse åtte lagene ser jeg på som utfordrere til en sluttspillplass:

Danmark
India
Japan
Kina
Italia
England
Hong Kong
Indonesia

Følgende åtte lag tror jeg vil får det tøft:

Canada
Tyrkia
Bulgaria
Nederland
Taiwan
New Zealand
Reunion
De forente arabiske emirater


Blir det avansement for veteranlaget, som her er fotografert etter 6.plass i fjorårets EM?

Jeg har altså tro på at Norge vil kunne avansere til sluttspill i alle tre klassene vi deltar i. Mine tips er henholdsvis femteplass i åpen klasse, syvendeplass til damene og sjetteplass til veteranene.Men det blir ingen enkel oppgave! Det er mange gode lag med, og det kan bli jevnt i kampen om avansement. Å ha marginene på sin side når det hele skal avgjøres vil ikke være noen ulempe!

Jeg har prøvd og sett litt på hva som skal til for å avansere ved å analysere tallene fra de to foregående verdensmesterskapene. Det skal sies at det deltok 22 lag i hver klasse i disse mesterskapene. I år er tallet altså utvidet til 24. Men sammenligningsgrunnlaget skal likevel være relevant.

I åpen klasse har kvalifiseringsgrensa ligget på henholdsvis 224,6 og 225,2 vinnerpoeng i de to siste mesterskapene. Det tilsvarer et snitt på rundt 10,7 vinnerpoeng per kamp. For å nå et tilsvarende snitt i år med 24 deltakende lag må man komme opp i 247 vinnerpoeng.

Jeg har satt opp et skjema for hva Norge trenger å sanke mot de ulike lagene for å nå dette antallet vinnerpoeng. Jeg har lagt til grunn at Norge ender innenfor topp 8 selv. Dermed skal de møte syv andre lag innenfor topp 8, åtte lag fra plasseringene 9 til 16 og åtte lag fra plassene 17 til 24. For spillerne har selvsagt et oppsett som dette liten verdi. Som mange kanskje har fått med seg er slagordet til lagkaptein Christian Vennerød "Et spill av gangen!" Dette gjelder selvsagt uansett hvem man spiller mot. Men det kan være interessant for oss som følger med å ha et lite "poengbudsjett".

Jeg har lagt til grunn at 11,2 vinnerpoeng i snitt vil holde til avansement. Det er naturlig å tenke at det kreves et litt høyere snitt enn tidligere i og med at to lag mer deltar og like mange lag går videre.

23*11,2 = 257,6. Det vil si at man må oppnå 257,6 vinnerpoeng for å få et samlet snitt per kamp på 11,2 vinnerpoeng.

En måte å nå det på er følgende:

Snittscore mot lag på 1. til 8.plass: 8 vinnerpoeng (7*8 VP = 56 VP)
Snittscore mot lag på 9. til 16.plass: 11,2 vinnerpoeng (8*11,2 VP = 89,6 VP)
Snittscore mot lag på 17. til 24.plass: 14 vinnerpoeng (8*14 VP =112 VP)

I dameklassen har kvalifiseringsgrensa ligget på henholdsvis 245 og 266,6 vinnerpoeng i de to siste mesterskapene. Det tilsvarer et snitt på henholdsvis 11,7 og 12,7 vinnerpoeng per kamp.

Jeg har lagt til grunn at 12,5 vinnerpoeng i snitt vil holde til avansement denne gang.

23*12,5 = 287,5. Det vil si at man må oppnå 287,5 vinnerpoeng for å nå et samlet snitt per kamp på 12,5 vinnerpoeng.

En måte å nå det på er følgende:

Snittscore mot lag på 1. til 8.plass: 8,5 vinnerpoeng (7*8,5 VP = 59,5 VP)
Snittscore mot lag på 9. til 16.plass: 13,5 vinnerpoeng (8*13,5 VP = 108 VP)
Snittscore mot lag på 17. til 24.plass: 15 vinnerpoeng (8*15 VP =112 VP)

I veteranklassen har kvalifiseringsgrensa ligget på henholdsvis 238,9 og 250,4 vinnerpoeng i de to siste mesterskapene. Det tilsvarer et snitt på henholdsvis 11,4  og 11,9 vinnerpoeng per kamp.

Jeg har lagt til grunn at 12,2 vinnerpoeng i snitt vil holde til avansement denne gang.

En måte å nå det på er følgende:

Snittscore mot lag på 1. til 8.plass: 8,5 vinnerpoeng (7*8,5 VP = 59,5 VP)
Snittscore mot lag på 9. til 16.plass: 13 vinnerpoeng (8*13 VP = 104 VP)
Snittscore mot lag på 17. til 24.plass: 14,7 vinnerpoeng (8*14,7 VP =117,6 VP)

Det gjenstår å se om mine beregninger holder vann. Jeg vil i løpet av grunnspillet gjøre opp status på hvordan de norske lagene ligger an i forhold til dette "budsjettet". Det viktigste er uansett at vi får de norske lagene videre til sluttspill! Når vi kommer så langt at grunnspillet er fullført vil jeg komme med tips om hvem jeg holder som de største favorittene i sluttspillet. Følg med!

Søndag: to norske BBO-kamper

Klokka 05:00 natt til søndag (norsk tid) braker det endelig løs i Wuhan! Da går startskuddet for første kamp i årets VM for nasjonslag. Hele tolv kamper fra hver runde vises på BBO. Dette innebærer at det blir flere muligheter til å se norske lag i aksjon. Første dag kan åpningskampen til vårt lag i åpen klasse mot Guadeloupe følges direkte fra klokka 05. I den andre runden vises ingen norske lag på BBO, men i dagens siste kamp får du sjansen til å følge prestisjeoppgjøret mellom Norge og Sverige i dameklassen. Denne kampen starter klokka 11:30 norsk tid. Vi krysser fingrene for en god norsk start og håper du har aneldning til å følge med!

Her følger komplett program for de norske lagene på mesterskapets første dag:

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
05:00: Norge - Guadeloupe  BBO
08.30: Norge - Bangladesh
11.30: Norge - Kina

Damer: Running scores
05:00: Norge - Hong Kong
08.30: Norge - Canada
11.30: Norge - Sverige   BBO

Veteran: Running scores
05:00: Norge - Taiwan 
08.30: Norge - Italia
11.30: Norge - Kina 

NB! Det er tidligere annonsert at dagens siste kamp starter klokka 11:10. Dette tidspunktet er altså flyttet til 11:30 alle dager.

Mens vi venter på VM-starten..

Alle de norske spillerne er nå på plass i VM-byen Wuhan. Dagen i dag har gått med til de siste forberedelsene. Noen har brukt tida på terpe på systemet, mens andre har spilt litt for å komme i skikkelig bridgemodus. I tillegg har spillelokalet vært inspisert, og det ser ikke ut til å stå på fasilitetene.

I morgen, lørdag, venter registrering og åpningsseremoni, og dessuten blir det nok tid til å gjøre det siste forberedelsene før det braker løs med første kamp søndag formiddag (klokka 05:00 norsk tid).

Mens vi venter på at det hele skal komme i gang må du gjerne ta et tilbakeblikk på noe av det som skjedde i EM i Ostende i fjor sommer. Der ble det norske jubeldager med gull i åpen klasse, bronse til damene og 6.plass til veteranene. Takket være disse prestasjonene er alle lagene på plass i årets VM.

Det var en ulidelig spennende avslutning på mesterskapet i åpen klasse i fjor. Norge og Israel vekslet på å være i ledelsen gjennom siste runde. Du kan lese mer om hvor jevnt det faktisk var og gjenoppleve spenninga i blogginnlegget Tilbakeblikk på innspurten.

At slemspillene kan avgjøre mye i løpet av enkeltkamper og mesterskap har flere av oss erfart. Her kan du lese om et spill der både damene og veteranene demonstrerte at slemteknikken var i orden. Ville du og din makker også funnet veien til toppkontrakten?

I løpet av lørdagen vil jeg komme med siste nytt fra Wuhan og samtidig presentere mine forhånstips. Følg med!


Norges lag i åpen klasse etter å ha sikret EM-gullet i 2018: Fra venstre Vennerød (NPC), Bjertnes (coach), Aa, Livgård, Kvangraven, Tundal, Lindqvist og Brogeland.


Damelaget anno 2018: Fra venstre Heskje, Fuglestad, Harding, Røren (NPC), Grude, Øigarden og Vist.


Veteranlaget anno 2018: Fra venstre Marstrander, T. Bakke, T. Stabell, C. Bakke (NPC), H. Mæsel, L. Stabell og R. Mæsel.

PS! I morgen håper vi å kunne presentere ferske bilder av våre tre VM-lag.

Kampoppsett for de norske lagene

  Åpen Damer Veteran
Søn 15. 05:00 - 07:20 RR1 Guadaloupe Hong Kong Taiwan
Søn 15. 08:30 - 10:50 RR2 Bangladesh Kanada Italia
Søn 15. 11:10 - 13:50 RR3 Kina Sverige Kina
Man 16. 05:00 - 07:20 RR4 Egypt New Zealand Polen
Man 16. 08:30 - 10:50 RR5 Chile England De forente arabiske emirater
Man 16. 11:10 - 13:50 RR6 Israel Sør-Afrika Japan
Tir 17. 05:00 - 07:20 RR7 Indonesia Pakistan Nederland
Tir 17. 08:30 - 10:50 RR8 Sverige Nederland Kanada
Tir 17. 11:10 - 13:50 RR9 USA 2 Australia Danmark
Ons 18. 05:00 - 07:20 RR10 Kanada USA 2 Bulgaria
Ons 18. 08:30 - 10:50 RR11 Russland India Reunion
Ons 18. 11:10 - 13:50 RR12 England Tunisia New Zealand
Tor 19. 05:00 - 07:20 RR13 Polen Taiwan Sverige
Tor 19. 08:30 - 10:50 RR14 New Zealand Skotland USA 1
Tor 19. 11:10 - 13:50 RR15 Argentina Polen England
Fre 20. 05:00 - 07:20 RR16 Marokko Russland India
Fre 20. 08:30 - 10:50 RR17 Italia Danmark Australia
Fre 20. 11:10 - 13:50 RR18 Nederland Trinidad og Tobago USA 2
Lør 21. 05:00 - 07:20 RR19 USA 1 USA 1 Frankrike
Lør 21. 08:30 - 10:50 RR20 India Japan Irland
Lør 21. 11:10 - 13:50 RR21 Singapore Brasil Hong Kong
Søn 22. 05:00 - 07:20 RR22 Australia Kina Indonesia
Søn 22. 08:30 - 10:50 RR23 Hong Kong Frankrike Tyrkia

 

Spillerprofiler - veteranklassen

Norges lag i veteranklassen i VM i Kina er som følger:

Peter Marstrander - Tor Bakke
Leif Erik Stabell - Tolle Stabell
Roald Mæsel - Helge Mæsel

NPC: Kristian Barstad Ellingsen

Veteranene kvalifiserte seg for årets mesterskap gjennom å bli nummer seks i EM i Ostende i fjor. Fire av spillerne var med på laget som spilte seg til kvartfinale i VM i India for fire år siden.

Under kan du lese litt om spillerne på vårt veteranlag, hvilke meritter de har oppnådd og hvilke mål de har for det kommende verensmesterskapet.

Systemkort Marstrander - Bakke

Systemkort Stabell - Stabell

Systemkort Mæsel - Mæsel

Spillerprofiler - dameklassen

Norges lag i dameklassen, Venice Cup, i VM i Kina er som følger:

Marianne Harding - Ann Karin Fuglestad
Gunn Tove Vist - Torild Heskje
Liv Marit Grude - Bodil Nyheim Øigarden

NPC: Anne-Lill Hellemann
Coach: Jon Egil Furunes

Fjorårets innasts i EM var historisk bra. Laget endte til slutt på tredjeplass. Det var første norske EM-medalje noensinne i dameklassen, og også aller første gang Norge kvalifiserte seg for Venice Cup. La oss håpe det blir suksess denne gang også!

Under kan du lese litt om spillerne på vårt damelag, hvilke meritter de har oppnådd og hvilke mål de har for det kommende mesterskapet.

 

Systemkort Harding - Fuglestad

Systemkort Vist - Heskje

Systemkort Grude - Øigarden

Spillerprofiler - åpen klasse

I åpen klasse stiller Norge med følgende mannskap i årets Bermuda Bowl:

Espen - Lindqvist - Boye Brogeland
Nils Kvangraven - Ulf Tundal
Allan Livgård - Terje Aa

Kaptein: Christian Vennerød
Coach: Sten Bjertnes

Under kan du lese litt om hver av spillerne, deres viktigste meritter og hvilke ambisjoner de har for det kommende mesterskapet i Kina. God fornøyelse!

Systemkort Lindqvist - Brogeland

 

Systemkort Kvangraven - Tundal

Systemkort Livgård - Aa

Det nærmer seg VM i Kina!

VM for nasjonslag i den kinesiske byen Wuhan nærmer seg med stormskritt. I midten av neste uke setter den norske delegasjonen kursen østover. Etter en lang reise blir det et par dager å vende seg til en tidsforskjell på seks timer. Selve spillinga starter søndag 15.september.

Vi har ikke vært bortskjemt med norsk VM-deltakelse de siste ti årene. Veteranlaget ble nummer fem i Chennai i 2015, men utenom dette har ikke Norge vært representert i VM siden laget i åpen klasse deltok i São Paulo i 2009, den gang som regjerende europamestere.

Takket være fjorårets jubeldager i EM i Ostende, hvor Norge gikk til topps i åpen klasse, hentet hjem bronsen i dameklassen og ble nummer seks i veteranklassen, er vi kvalifisert for VM-deltakelse i alle de tre nevnte klassene i årets VM.


Det norske laget som vant EM-gull i Ostende i 2018: Fra venstre Espen Lindqvist, Terje Aa, Allan Livgård, Christian Vennerød (NPC), Sten Bjertnes (coach), Boye Brogeland, Nils Kvangraven og Ulf Tundal.

I hver av klassene er 24 nasjoner kvalifisert, hvorav åtte kommer fra Europa. Mesterskapet starter med grunnspill der alle møter alle. Det er 16 spill i hver kamp, og de syv første dagene spilles det tre kamper daglig. Grunnspillet avsluttes med to kamper søndag 22.september.

Deretter går de åtte beste lagene videre til sluttspillet, som starter dagen etter. Både kvartfinalene, semifinalene og finalene går over 96 spill. Sluttspillskampene spilles over seks sett sett med 16 spill i hvert sett, og antallet spill per dag er 48. Finalene spilles fredag 27. og lørdag 28.september. Forhåpentligvis blir Norge representert i én eller flere av disse!

Jeg kommer til å ha rollen som kaptein (NPC) for veteranlaget under mesterskapet i Kina, men vil også være den som oppdaterer dere med spill, historier, resultater, statistikk, bilder og annet stoff fra mesterskapet.

Vi starter med litt forhåndsstoff allerede nå. I løpet av de neste dagene vil jeg presentere de tre norske lagene. Du skal også få et innblikk i hva kapteinene tenker om det forestående mesterskapet, og jeg vil etter hvert driste meg til å komme med forhåndstips. I tillegg skal vi koste på oss å mimre litt over tidligere norske prestasjoner der et tilbakeblikk på fjorårets mesterskap i Ostende vil være blant høydepunktene.

Jeg håper du vil ha glede av å følge VM for nasjonslag i Kina her på Mesterskapsbloggen. Forhåpentligvis blir det også mye å glede seg over sett med norske øyne!

Det blir direkteoverføringer på Bridgebase Online (BBO). Jamfør den nevnte tidsforskjellen starter kampene henholdsvis 05:00, 08:30 og 11:10 norsk tid.

Her er noen relevante lenker:

Mesterskapets hjemmeside

GeOs blogg

Nils Kvangravens blogg

Bridge i Norge (her vil det etter hvert komme en egen mesterskapsspalte)

 

Følg Junior-NM!

Siste post på programmet ved enden av en tidagersperiode i bridgens tegn i Vestfold er NM for juniorpar og Norgescup som arrangeres på Aarholttunet i Stokke fredag 12. og lørdag 13.juli. 21 par stiller på startstreken i NM, mens syv par deltar i Norgescup.

I feltet er det god blanding av juniorer med alt fra landslagsspillere som nylig har deltatt i Ungdoms-EM til debutanter. Norgescup er ei turnering med færre spill. Med andre ord et flott supplerende tilbud til ferske juniorspillere!

Live resultater

Vi skal se på et spill som dukket opp i lørdagens andre runde:

Hva ville du meldt i syd med følgende hånd over sperreåpning 4 ruter fra vest?

Du har en del kort og en høvelig bra hjerter, men samtidig ei relativt balansert hånd og kun 5-kortsfarge. Det er litt passivt å passe og opplysende dobling er heller ikke rosenrødt. Hva om makker melder 4 spar med for eksempel 4-korts spar og tre hjerter?

Ida Øberg valgte å doble opplysende på syds hånd, og fikk se makker hoppe til 6 kløver før det gikk pass rundt.

Hele spillet så slik ut:

6 kløver er ei praktisk melding i et meldingsforløp som dette. Spilleføringa var en formalitet. Ruter ess i utspill kunne Thea Indrebø stjele på hånda. Deretter fulgte kløver til esset, kløver konge og kløver til dama. Etter at trumfen var rensket var det bare å gå løs på hjerteren. Vest måtte få for dama tredje, men håndas spartaper forsvant senere på godspilt hjerter i bordet.

1370 ga alenetopp til landslagsjentene.


Thea gjorde et praktisk hopp til 6 kløver og ble belønnet med topp på spillet.

Ida hadde virkelig ei vanskelig melding i syd over 4 ruter fra Marius Dalemark Austad i øst. Det er mange tapere på hånda, og det kan tale imot 4 hjerter. Samtidig er det som ikke gjør det så fristende å doble at både lengden og kvaliteten på majorfargene er såpass forskjellig. 

Dobling er dog mer fleksibelt enn 4 hjerter. Det er jo sjelden vi skal spille motspill mot 4 ruter doblet, men helt umulig er det ikke. Om nord har en flat hånd med litt i bidra med i motspillet kan det være aktuelt å passe ut makkers dobling. Doblinga åpner også for både kløver- og sparkontrakt.


Ida valgte å doble opplysende i en litt vanskelig posisjon.

Resultater fra siste EM-dag

Både i U26- og jenteklassen var det forhåpninger om norsk medalje før siste spilledag. Dessverre ble det ingen norske medaljer. De to lagene endte på henholdsvis fjerde- og femteplass i sine respektive klasser. Begge lagene er dermed kvalifisert for neste års Ungdoms-VM. Norge U21 hadde en tung avslutning på mesterskapet, og endte til slutt som nummer åtte. Det holder ikke til VM-billett. I U16-klassen hadde Norge en bra avslutning med ni strake seire. Riktignok var ikke alle seirene like store, men denne rekka holdt til å klatre til åttendeplass. Med det er også vært yngste lag kvalifisert for neste års VM.

Her følger resultatene til det norske U26-laget i dag:
Norge – Kroatia                 15,70 – 4,30
Norge – Russland            13,85 – 6,15
Norge - Tyrkia                     14,72 - 5,28

Norge endte som nummer 4 og er med det kvalifisert for VM.

Sluttresultat U26

Her følger resultatene til det norske U21-laget i dag:
Norge – Tyrkia                        6,72 – 13,28
Norge – Sverige                     2,97 – 17,03
Norge – Tyskland                   13,97 – 6,03

Norge endte som nummer 8. Det holder ikke til direkteplass  til VM.

Sluttresultat U21

Her følger resultatene til det norske U26W-laget i dag:
Norge – England                    9,29 – 1,86
Norge – Frankrike                   0,98 – 19,02
Norge – Nederland                5,07 – 14,93
Norge – Polen                         8,30– 11,70

Norge endte som nummer 5 og er med det kvalifisert for VM.

Sluttresultat U26 Women

Her følger resultatene til det norske U16-laget i dag:
Norge – Ungarn                   11,85 – 8,15
Norge – Kroatia                    17,68 – 2,32
Norge – Romania                11,50 – 8,50
Norge – Frankrike                17,16 – 2,84

Norge endte som nummer 8 og er med det kvalifisert for VM.

Sluttresultat U16


Norge U26 endte som nummer fire i Ungdoms-EM 2019 etter å ha avsluttet mesterskapet med 14 strake seire! Foto: Francesca Canali, EBL

Bursdagsbarnet vinner slem

Agnethe Hansen Kjensli på det norske jentelaget hadde bursdag i går. Hva er vel bedre enn å tilbringe dagen ved bridgebordet, og sågar i i Ungdoms-EM? Bursdagsbarnet ble feiret med kake etter middagen onsdag kveld.


Agnethe Hansen Kjensli med bursdagskaka og gårdagens bredeste smil!

I nest siste kamp på onsdag fikk bursdagsbarnet utdelt følgende kort i nord:

Sammen med makker Kaja Brekke meldte hun seg opp i den sjanserike kontrakten 6 spar. Med kløverutspill blir man i praksis avhengig av trumffinessen. Agnethe fikk ruter ut til esset på hånda. Deretter tok hun for spar ess. Begge motstanderne fulgte lavt.

I neste stikk dukket et viktig poeng opp. Hun innkasserte hjerter knekt før hun spilte liten spar mot dame-ni. Uansett hvordan det satt var kontrakten nå i havn.

Hele spillet så slik ut:

Det var altså viktig å ta av seg hjerterknekten før man spilte sparrunde nummer to. Hvis ikke får man rett og slett ikke utnyttet hjerteren til det fulle. Sagt på en annen måte blir man avhengig av hjerteren 3-3 eller eventuelt tieren dobbel for å vinne kontrakten dersom man spiller ny spar i stikk tre. Flere spillere gikk beit, blant annet nordspilleren ved det andre bordet. Dermed ble det slemsving inn for Norge og enda et bredt smil fra bursdagsbarnet Agnethe Hansen Kjensli!

Følg innspurten!

Siste runde er i gang i Ungdoms-EM. Foreløpig ser det ut til å bli to fjerdeplasser i henholdsvis U26- og jenteklassen. Disse plasseringene gir sikre VM-billetter. Også U16-laget er klare for VM før siste kamp, mens U21-laget ser ut til å ende utenfor VM-plassene.

Running scores U26 Open

Running scores U21

Running scores U26W

Running scores U16


Sofie Græsholt Sjødal og resten av det norske U26-laget er nummer fire før siste kamp.

Torsdagens program

Torsdag spilles siste dag av årets Ungdoms-EM i Oslofjord Arena i Stokke. Det gjenstår tre kamper i U26- og U21-klassen, mens jenteklassen og U16-klassen har fire runder igjen. Norge ser ut til å ha medaljesjanser i både U26- og jenteklassen, mens våre lag i U21- og U16-klassen må prøve å komme så høyt som mulig i kampen om VM-plass. Det virker foreløpig å være noe uklart hvor mange VM-plasser Europa får til neste års mesterskap... Vi krysser fingrene og håper på full klaff for Norge i dag!

Norge er ikke satt opp på BBO i noen av de to første rundene, men vi kan håpe å få se norske innslag der i siste runde klokka 16.

De norske lagene har følgende program i dag:

U26 Open
10:00: Norge - Kroatia
12:40: Norge - Russland
16:00: Norge - Tyrkia

Running scores U26 Open

U21
10:00: Norge - Tyrkia
12:40: Norge - Sverige
12:40: Norge - Tyskland

Running scores U21

U26W
10:00: Norge - England
12:05: Norge - Frankrike
14:50: Norge - Nederland
16:55: Norge - Polen

Running scores U26W

U16
10:00: Norge - Ungarn
12:05: Norge - Kroatia
14:50: Norge - Romania
16:55: Norge - Frankrike

Running scores U16

Resultatsiden

Bulletiner - i Bulletin 7 kan du blant annet lese om et fint spill av Ida Øberg, ført i pennen av Sven-Olai Høyland, samt kampreferater der både Norge U26 og Norge U21 er involvert.

I GeOs blogg kan du lese om flere spill fra Ungdoms-EM.


De norske jentene ligger foreløpig på en strålende tredjeplass! Fra venstre Elisabeth G. Sjødal (coach), Agnethe H. Kjensli, Ida Øberg, Thea Lucia Indrebø,
Kaja Brekke, Katarina Ekren og Sven-Olai Høyland (NPC). Foto: Francesca Canali, EBL

Resultater onsdag

Etter nest siste dag av Ungdoms-EM ligger Norge på tredjeplass i jenteklassen, mens laget vårt i U26-klassen ligger på fjerdeplass. Disse lagene ligger svært godt an med tanke på VM-billett og har også muligheter til å ta medalje. Norge U21 er nummer syv, men har mulighet til å spille seg opp til sjetteplassen som trolig sikrer VM-deltakelse. I U16-klassen ligger Norge foreløpig som nummer 11, men med kort vei opp til syvendeplassen. Vi håper på en god avslutning for de norske lagene!

Her følger resultatene til det norske U26-laget i dag:
Norge – Nederland                 11,24 – 8,76
Norge – Frankrike                   12,36 – 7,64
Norge - Sverige                       12,09 - 7,91
Norge - England                     14,29 - 5,71

Norge er nummer 4 etter 20 av 23 runder

Stilling etter 20 kamper, U26

Her følger resultatene til det norske U21-laget i dag:
Norge – Israel                        2,41 – 17,59
Norge – Italia                          6,72 – 13,28

Norge er nummer 7 etter 15 av 18 runder

Stilling etter 15 kamper, U21

Her følger resultatene til det norske U26W-laget i dag:
Norge – Israel                     18,14 – 1,86
Norge – Tyrkia                     12,01 – 7,99
Norge – Italia                       17,86 – 2,14
Norge – Ungarn                    4,42 – 15,58

Norge er nummer 4 etter 14 av 18 runder

Stilling etter 14 kamper, U26 Women

Her følger resultatene til det norske U16-laget i dag:
Norge – Hellas                      16,78 – 3,22
Norge – Russland                11,14 – 8,86
Norge – Tsjekkia                  10,77 – 9,23
Norge – Latvia                       10,39 – 9,61

Norge er nummer 11 etter 13 av 17 runder

Stilling etter 13 kamper, U16

PS! Det er ikke satt opp norske lag på BBO i de to første rundene på BBO i morgen, torsdag. Siste runde, som starter klokka 16, er ikke satt opp. Vi kan håpe på å få se Norge i aksjon da!


Espen Flått og resten av Norge U26 har hatt en god dag med fire seire mot lag fra øvre sjikt.

Hva er beste spilleplan?

Vi skal ta et tilbakeblikk på et av spillene fra tirsdagens fjerde runde i jente- og U16-klassen:

Syd spiller ut kløver 10, som går til esset i nord. I stikk to kommer spar 6 fra nord. Hva tenker du om veien videre?

Kjekt at motparten ikke innkasserer sine to kløverstikk. Det gir deg sjansen til å spille tre ganger ruter og kvitte deg med håndas gjenværende kløver. Men hva gjør du inne i bordet etter at det siste ruterstikket er innkassert?

Å fortsette med spar virker fornuftig. Vi mistenker at nord har singleton, men det er ingen fare om det skulle være slik. Da er det to spartapere uansett, og det er absolutt nødvendig å få satt opp stikk i spar for å komme i havn i majorutgangen. Kanskje blir vi avhenhig av hjerter konge hos syd, men vi har neppe råd til å gå løs på trumfen på direkten.

Sparfortsettelsen blir noe overraskende vunnet med kongen av nord og syd følger med dama. Nord spiller så en kløver som du trumfer på hånda.

Du har altså atpt ett stikk i kløver og ett i spar. Dermed har du råd til å tape ett trumfstikk, men det er fare for å bli trumfmatt dersom trumfen sitter surt.

Det er mulig å overleve 4-korts trumf med kongen i spissen hos syd. Da er det bare å ta en gjentatt trumffinesse, det vil si en høy hjerter fra hånda fulgt av hjerter til tieren og hjerter ess. Så er det bare å spille stående spar. Syd får ett trumfstikk når han måtte ønske, men kontrakten er i havn.

Den skisserte planen fungerer dårlig med den aktuelle sitsen:

Nord kommer inn på hjerter konge, og kan spille kløver til dobbeltrenons. Du har ikke forbindelse til å få tatt ut trumfen, og syd må få ett trumfstikk. Det hadde fungert bedre med hjerter til tieren eller esset, men det er vel tross alt en bedre sjanse å spille på å få med seg kongen fjerde i farga?

Et instruktivt meldepoeng er at vest bør ta med seg muligheten for at det er en bedre tilpasning i spar. Det kan ikke oppstå problemer av å innlede med 1 spar. Uansett hvilken gjenmelding øst kommer med, vil vest få anledning til å vise invitt med hjerter i neste melderunde dersom det skulle vise seh å være nødvendig. Denne gang vil belønninga for å melde 1 spar være at man kommer i en kontrakt som er litt mindre sårbar mot sur trumfsits.

Selvsagt er det tilfeldig at det er lettere å spille ut kløver fra syd enn fra nord denne gang, men vi foretrekker som regel å spille på 5-4-tilpasning heller enn 5-3.

Onsdagens program

Onsdag er det klart for nest siste dag av årets Ungdoms-EM. I U26-klassen møter Norge de to topplagene Nederland og Sverige i tillegg til Frankrike (7.plass) og England (10.plass). Kampen mot Sverige klokka 16 kan følges direkte på BBO. U21-laget har to kamper i dag. Den første av disse spilles klokka 10 mot Israel og kan følges direkte på BBO. I U26 Women-klassen er det fem runder i dag. Norge har oversitt i den midterste kampen. U16-klassen spiller fire runder i dag.

De norske lagene har følgende program i dag:

U26 Open
10:00: Norge - Nederland
12:40: Norge - Frankrike
16:00: Norge - Sverige  BBO
18:35: Norge - England

Running scores U26 Open

U21
10:00: Norge - Israel  BBO
12:40: Norge - Italia

Running scores U21

U26W
10:00: Norge - Israel
12:05: Norge - Tyrkia
14:50: Norge har oversitt
16:55: Norge - Italia
19:00: Norge - Ungarn

Running scores U26W

U16
10:00: Norge - Hellas
12:05: Norge - Russland
14:50: Norge - Tsjekkia
16:55: Norge - Latvia

Running scores U16

Resultatsiden

Bulletiner - i Bulletin 6 kan man blant annet lese referat fra kampen mellom Norge og England i U21-klassen

I GeOs blogg kan du lese om et knippe spill fra de siste dagene

Bilder av de norske lagene

Tirsdag var det lagfotografering for den norske troppen i Ungdoms-EM. Under ser dere bilder av den norske troppen i sin helhet, samt hvert av de fire lagene.


Hele den norske troppen samlet. Foto: Francesca Canali, EBL


Norge U26 Open. Foto: Francesca Canali, EBL


Norge U26 Women. Foto: Francesca Canali, EBL


Norge U21. Foto: Francesca Canali, EBL


Norge U16. Foto: Francesca Canali, EBL

Resultater tirsdag

Etter tirsdagens kamper er alle klassene minst halvspilt i årets Ungdoms-EM. Det gjenstår nå kun to spilledager, og det er fortsatt håp om norske medaljer og VM-billetter.

Her følger resultatene til det norske U26-laget i dag:
Norge – Italia                      10,32 – 9,68
Norge – Polen                    10,63 – 9,37
Norge - Irland                     20,00 - 0,00

Norge er nummer 3 etter 16 av 23 runder

Stilling etter 16 kamper, U26

Her følger resultatene til det norske U21-laget i dag:
Norge – Nederland             6,25 – 13,75
Norge – England                17,39 – 2,21

Norge er nummer 6 etter 13 av 18 runder

Stilling etter 13 kamper, U21

Her følger resultatene til det norske U26W-laget i dag:
Norge – Italia                       18,41 – 1,59
Norge – Nederland              5,07 – 14,93
Norge – Tyrkia                       7,39 – 12,61
Norge – Israel                     17,56 – 2,44

Norge er nummer 4 etter ni av 18 runder

Stilling etter ni kamper, U26 Women

Her følger resultatene til det norske U16-laget i dag:
Norge – Polen                       12,51 – 7,49
Norge – Tyrkia                         4,03 – 15,97
Norge – England                  13,14 – 6,86
Norge – Israel                         2,16 – 17,84
Norge – Danmark                12,51 – 7,49

Norge er nummer 11 etter ni av 17 runder

Stilling etter ni kamper, U16

PS! Norge kan følges på BBO to ganger onsdag, henholdsvis klokka 10 mot Israel (U21) og klokka 16 mot Sverige (U26).

Program tirsdag

Tirsdag er den dagen hvor det spilles flest kamper i løpet av EM. I U26-klassen spilles det fire runder. Norge har riktignok oversitt i dagens andre runde, men kan følges direkte på BBO klokka 18:35. I U21-klassen spilles det to runder. Norge kan følges på BBO klokka 12:40. I jenteklassen og U16-klassen spilles det fem runder i dag.

De norske lagene har følgende program i dag:

U26 Open
10:00: Norge - Italia
12:40: Norge har oversitt
16:00: Norge - Polen
18:35: Norge - Irland  BBO

Running scores U26 Open

U21
10:00: Norge - Nederland
12:40: Norge - England  BBO

Running scores U21

U26W
10:00: Norge - Italia
12:05: Norge - Nederland
14:50: Norge - Tyrkia
16:55: Norge - Israel
19:00: Norge har oversitt

Running scores U26W

U16
10:00: Norge - Polen
12:05: Norge - Tyrkia
14:50: Norge - England
16:55: Norge - Israel
19:00: Norge - Danmark

Running scores U16

Resultatsiden

Bulletiner